Records breken

Eind september zal onze eigen legende Gerjan Puttenstein een poging doen om een nieuw persoonlijk record – en misschien wel Nederlands record – te vestigen, door het kweken van een reuzenpompoen. Zijn doel is om een pompoen van 700 kg te kweken. Natuurlijk zullen wij er zijn om hem te steunen op zijn weg om (nog meer) LEGENDARY te worden. Raad hoe zwaar zijn pompoen zal worden en win een van onze legendarische prijzen!

Hoe legendes ontstaan

De (pas) 21-jarige Gerjan Puttenstein uit Wezep kweekt pompoenen. Dan hebben we het niet over zomaar pompoenen. Nee, Gerjan kweekt grote pompoenen. Reuzenpompoenen! Pompoenen in de categorie die enkel met een shovel te vervoeren zijn. Ze wegen namelijk wel 600 kg!  De interesse in het kweken was bij Gerjan al op zeer jonge leeftijd gewekt. Daarom ging hij Plantenwetenschappen studeren in Wageningen. Zijn hobby is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een heuse business met als gevolg de oprichting van de website GiantPumpkins.nl. Hierop kun je zaden kopen wanneer je zelf ook reuzenpompoenen wil kweken. Het soort dat Gerjan kweekt noemen ze Atlantic Giant. Deze zaden kun je ook in de winkel lopen, waar ze echter een stuk kleiner zijn. Die van Gerjan zijn misschien wel vijf keer zo zwaar en twee keer zo groot. Dit jaar hoopt hij zelf een pompoen van wel 700 kg te kunnen kweken!

“Het streefdoel blijf ik eigenlijk steeds verleggen. Het moet telkens een nieuwe uitdaging blijven uiteraard!”

Vanaf de middelbare school was Gerjan al bezig in een moestuin. Toen hij een jaar of 5 geleden wat ruimte over had, besloot hij een paar pompoenen neer te zetten. Via via hoorde hij van het NK Pompoen Kweken te Utrecht. Daar wou hij wel heen! Bart Jan van Raalte (winnaar 2010 en 2012) bleek dé juist gekruiste zaden te hebben. Hier heeft hij Gerjan er een aantal van geschonken. Zo is het pompoentje gaan rollen! Een jaar later raakte Gerjan op datzelfde evenement aan de praat met de organisator van het kampioenschap. Deze nodigde hem uit bij hem thuis om hem speciale zaden te overhandigen. Het daaropvolgende jaar werd Gerjan Nederlands kampioen.  

Het begon met een stukje moestuin dat algauw buiten z’n oevers begon te treden. De ouders van Gerjan hebben ondertussen al de parkeerplek voor hun auto, hun schuurtje en struiken moeten opofferen voor de uit de hand gelopen hobby van zoonlief. Toen Gerjan meteen bij zijn eerste deelname het NK won, heeft hij het prijzengeld gebruikt als investering voor een kas van 100 m². Daarnaast heeft hij nog een stukje land van ongeveer 160 m² in een bos in de buurt waar hij twee pompoenplanten “en een paar zonnebloemen voor de leuk” kweekt. Tot nu toe heeft hij het beste resultaat behaald op dat stukje grond. “Dat had ermee te maken dat de grond nog nooit gebruikt was. Bovendien was de beschikbare ruimte daar het grootst en hadden we supermooi weer tot in september dat jaar.”  

“Elk jaar zeur ik bij mijn vader een stukje meer tuin erbij.”

Zijn allereerste pompoen was zo’n 40 kg, deze paste nog in een kruiwagen. “Pompoenplanten kunnen wel een halve meter per dag groeien. Als er eenmaal daadwerkelijk een pompoen aan zit, kan deze met 15 kg per dag groeien.” Met kweken op zo’n niveau kun je uiteraard ook tegenslagen verwachten. Gerjan heeft jaren meegemaakt dat zijn pompoenen scheurden en begonnen te rotten nog voordat ze volgroeid waren.

Afgelopen jaar nog kreeg Gerjan heel wat te verduren met zijn pompoenen in aanloop naar het Nederlands Kampioenschap. Hij begon met acht planten, waarvan hij er uiteindelijk drie daadwerkelijk in de grond heeft gezet. Van deze drie planten stonden er twee buiten op open grond en één in zijn kas. Helaas groeiden de pompoenen buiten in gekke vormen en werden ze maar 100 kg. Gelukkig had hij met de pompoen in de kas meer succes, deze werd namelijk 635,5 kg met een oppervlakte van 80 vierkante meter. Hier is echter heel wat aan vooraf gegaan! Gedurende het kweekproces ontdekte Gerjan namelijk meeldauw, muizen en spint bij zijn pompoen. Daarnaast zorgden de muizen ervoor dat de pompoen ging rotten. Met de juiste coaching van Plagron’s Grow Experts wist hij deze obstakels echter te overwinnen. Zo kon hij toch deelnemen aan het kampioenschap. Hij won de prijs voor mooiste pompen van Nederland en de jury oordeelde dat zijn pompoen de mooiste kleur en minste beschadigingen had van alle deelnemende pompoenen. Daarnaast won Gerjan de prijs voor grootste tomaat van de competitie (1843 gram) ÉN de derde prijs voor de grootste zonnebloemkop. That’s how legends are made!

“Je drijft je plant natuurlijk tot het uiterste, dus als er iets misgaat gaat dat ook meteen goed mis.”

Toptip van Gerjan: Preventief spuiten tegen meeldauw met melk. In melk zitten bepaalde zuren die vrijkomen wanneer ze in aanraking met zonlicht komen. Die zuren zijn nét de zuren waar meeldauw niet op kan groeien. Doe er je voordeel mee!  

 

Vorig jaar zette Gerjan zijn persoonlijke record op 635,6 kg. Zal hij dit jaar zijn doel van 700 kg behalen?

Raad het aantal kilogram dat de pompoen volgens jou zal worden en maak kans op legendarische prijzen!

Beeldmateriaal

Bekijk video’s van Gerjan door te swipen en te klikken op de afbeeldingen. Alle toekomstige video’s over de voortgang van zijn kweek en deelname aan het evenement zullen hier ook geüpload worden.

Event info

Gerjan's pompoen woog 526 kg!

Helaas is het Gerjan dit jaar niet gelukt om een nieuw persoonlijke record te vestigen. Wegens inteeltproblemen begon zijn pompoen pas té laat echt met groeien, waardoor zijn doel eigenlijk al niet meer haalbaar was voor de wedstrijd op 24 september. 526 kg is echter nog steeds een prachtig resultaat! En van een reus mogen we ook zeker spreken ;-)

Ondanks dat Gerjan geen records heeft verbroken, is er wel een nieuw Nederlands record gevestigd, namelijk: 897,7 kg door Iwan Horde. 
De grote winnaar in het geheel was Belg Luc Vanheuckelom met een pompoen van 919,5 kg!

 

Uitslagen

Partners